News Blog

Ενημερωθείτε άμεσα για όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο των ανελκυστήρων...

ΑΡΧΙΚΗNEWS BLOGΕνημερωτικά Άρθρα" Οι δώδεκα μύθοι του ασανσέρ " Μύθος 9ος: Μηχανοστάσιο = Κοινόχρηστη αποθήκη...

" Οι δώδεκα μύθοι του ασανσέρ " Μύθος 9ος: Μηχανοστάσιο = Κοινόχρηστη αποθήκη...

Είναι το μηχανοστάσιο η κοινόχρηστη αποθήκη που πάντα ονειρευόμασταν...;

 

Δυστυχώς στη χώρα μας παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να μετατρέπεται το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα σε κοινόχρηστη αποθήκη των ενοίκων. Η εσφαλμένη αυτή πρακτική όμως εκτός του ότι καθιστά τον χώρο του μηχανοστασίου μη προσβάσιμο στον τεχνίτη που συντηρεί το ασανσέρ αλλά επιπλέον αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη συμπεριφορά και για τον ένοικο που τοποθετεί τα πράγματα του εκεί αλλά και για το προσωπικό που θα εργαστεί στον χώρο!

 

1) Τι ισχύει για το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα;

 

Το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα είναι ένας χώρος εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο η είσοδος απαγορεύεται στον οποιοδήποτε δεν έχει εργασία. Είναι υποχρεωτικό να κλειδώνει η πόρτα εισόδου, να υπάρχει σήμανση που να απαγορεύει την είσοδο στους μη έχοντες εργασία και να ενημερώνει για τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Το κλειδί του μηχανοστασίου πρέπει να βρίσκεται στο κουτί του ασανσέρ σε κοινόχρηστο χώρο προσβάσιμο από τον συντηρητή και τον διαχειριστή.

Οι μόνος άνθρωπος που μπορεί να εισέρχεται στον χώρο του μηχανοστασίου εκτός του προσωπικού συντήρησης του ανελκυστήρα και της πυροσβεστικής, είναι ο διαχειριστής του κτιρίου, μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - όπως είναι η περίπτωση απεγκλωβισμού ή για λόγους ασφαλείας αν ακούγεται κάποιος θόρυβος ή έχουμε οσμή καμένου, ώστε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης - ο οποίος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα από τον συντηρητή για τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσει ώστε αυτές να γίνουν με ασφάλεια.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα απαγορεύεται, σύμφωνα με την νομοθεσία, η παρουσία οποιουδήποτε μόνιμου (π.χ σωλήνες καλοριφέρ) ή περιστασιακού (πράγματα ενοίκων) εξοπλισμού που δεν έχουν σχέση με την εγκατάσταση του ασανσέρ. Είναι ένα χώρος αποκλειστικά σχεδιασμένος για τον ανελκυστήρα και μόνο!

 

 

2) Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε όταν μπούμε στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

 

Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να μπούμε στο μηχανοστάσιο του ασανσέρ για να εκτελέσουμε κάποια διαδικασία έκτακτης ανάγκης, σαν πρώτη και κύρια ενέργεια θα πρέπει να έχουμε στο νου μας την διακοπή της τριφασικής ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης από τον πίνακα ηλεκτρολόγου που βρίσκεται μέσα στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα. Έτσι εξασφαλίζουμε την αποφυγή ατυχήματος από ηλεκτροπληξία αλλά και την σίγουρη ακινητοποίηση του κινητήρα του ασανσέρ. Στη συνέχεια είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε μόνο σε ενέργειες για τις οποίες έχουμε εκπαιδευτεί από τον συντηρητή μας (βλέπε εδώ για τη περίπτωση του απεγκλωβισμού), ώστε σε διαφορετική περίπτωση να μην προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα ή αυτοτραυματισμό.

 

 

3) Τόσος ελεύθερος χώρος εκεί μέσα να πηγαίνει χαμένος...

 

Ο ελεύθερος χώρος που παρατηρούμε στα μηχανοστάσια των ανελκυστήρων προκύπτουν από τις προδιαγραφές του προτύπου σχεδίασης της εγκατάστασης του ασανσέρ και αναφέρονται ως "προσπελάσιμος χώρος". Δηλαδή τα μηχανήματα που εδρεύουν στον χώρο του μηχανοστασίου, τοποθετούνται με τρόπο ώστε οι αποστάσεις μεταξύ τους να εξασφαλίζουν ελεύθερο χώρο ικανό για τον τεχνίτη να εργαστεί με ασφάλεια και έχοντας τη δυνατότητα να δράση με ταχύτητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Φυσικά υπάρχουν μηχανοστάσια που είναι μεγαλύτερα απ όσο απαιτείται, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αποθηκευτικούς χώρους.

 

 

4) Που οφείλεται η τόση αυστηρότητα του νόμου σε αυτό το θέμα;

 

Ουσιαστικά ήδη έχουμε απαντήσει στο ερώτημα αυτό στις προηγούμενες παραγράφους... Όπως λοιπόν αναφέραμε στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα ο τεχνίτης πρέπει να μπορεί να δουλεύει με άνεση και ασφάλεια χωρίς να υπάρχουν ξένα στοιχεία να τον εμποδίζουν ή ακόμα και να τον τραυματίσουν καθώς προσπαθεί να εργαστεί. Ακόμα αν χρειαστεί να μπει ή να βγει με ταχύτητα στο μηχανοστάσιο για λόγους έκτακτης ανάγκης, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη ταχύτητα και χωρίς τον κίνδυνο να συγκρουστούμε με αντικείμενα άσχετα με την εργασία μας.

Όμως η τοποθέτηση αντικειμένων στο χώρο του μηχανοστασίου για λόγους αποθήκευσης, εγείρει σοβαρούς κινδύνους και γι' αυτόν που το κάνει. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, μέσα στον χώρο του μηχανοστασίου υπάρχει τριφασική παροχή ρεύματος για τον κινητήρα. Όταν λοιπόν εμείς βάζουμε τα αντικείμενα μας μέσα στον χώρο μπορεί να ξεχαστούμε και κάποιο από αυτά να ακουμπήσει σε σημεία του κινητήρα που έχει ρεύμα και να μας χτυπήσει το ρεύμα με κίνδυνο ακόμα και να μας σκοτώσει. 

Ειδικά στους ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστήρες που ο κινητήρα έχει βολάν και τροχαλία τα οποία περιστρέφονται την ώρα που λειτουργεί το ασανσέρ, υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακεί μέρος του ρουχισμού μας με πιθανό αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό και τον βέβαιο θάνατο!

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο νόμος δεν είναι απλά ιδιότροπος, αλλά προσπαθεί να εξασφαλίσει το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας για τεχνίτες και χρήστες μηχανημάτων όπως ο ανελκυστήρας, τα οποία βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής μας μεν αλλά μπορούν να γίνουν άκρως επικίνδυνα αν τα χρησιμοποιούμε επιπόλαια...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 12:44

Επικοινωνία


Τηλέφωνο(+30) 210 7750175

Fax(+30) 210 7789759

e-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔιεύθυνσηΙασ. Μαράτου 49,  Ζωγράφου